torsdag 1 november 2012

Nu behöver jag goda råd!

Jag vet inte vad jag ska ta mig till med min Pärlrönn...
Titta hur den ser ut!!!
Bedrövligt...Jag gillar ju buskform på det mesta men nu undrar jag om jag inte borde köpt den i trädform.
Den ser ju inte riktigt klok ut!

Jag har inte beskurit den utan den var klippt såhär när jag fick den.
Beställde ett stort exemplar och tyckte den såg OK ut när jag jag tittade på den i plantskolan.
Nu år senare har den knappt växt alls.
Visserligen är den flyttat en gång men sitter på sin nuvarande plats sen år.
Har försökt stötta stamdel för stamdel men de är lite för grova för att räta till


Vad ska jag göra?

Beskära ner den  helt?
Eller klippa bort 3/4 och spara 1/4
När kan man beskära?Nu eller är våren bäst?
 Ja där har ni mina funderingar...

Även de grenar som ej är klippta hänger av tyngden av bären.
Den är så tunn i grenarna.
Om den hade hängt åt båda håll hade jag kanske inte stört mig lika mycket på den?
Usch vad tråkig den ser ut...


Platsen jag valde att plantera den på är ett blickfång i trädgården .
Det var meningen att blicken skulle dras till den...
Och som den ser ut nu nä vad trist...
Tacksam för råd!

TACK för att du tittade in en stund.
Lämna gärna en hälsning.
KRAM 
från 
mig!

17 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Nähä minsann, det håller jag inte med om. Jag tycker att den är ursnygg som den är och att grenarna har den goda smaken att böja sig åt samma håll dessutom. Och så rikligt med bär du har, grattis!

jag hade okså en liten buskig pärlrönn som jag "tvunget" skulle ha till ett träd. Jag klippte av alla grenar vid marken utom ett som skulle bli stam. jo då, den har vuxit nu och är ett litet träd men den har varken blommor eller bär... Nu i efterhand ångrar jag mitt tilltag och hade mer än gärna haft en buske som din ska du veta.

Mitt råd är att du behåller pärlrönnen som den är och planterar ett litet träd bakom som blickfång, varför inte en annan rönn som ex Rosmari?

Kram

sharon sa...

Ilike your new picture...I would cut it before spring....try fertilizer then adn hope for the best..maybe test the soil ..it mightbe too acidor something...

Fågel Blå sa...

Åhhh jag tycker du är fin!
Ha en fin dag
Kramar Kathrine

gunsan sa...

Jag håller med Anna om att den är fin som den är.Grenarna bildar ju som ett vattenfall med bären.Jag skulle ha den kvar som den är.MVH

Jessica och Malte sa...

Vad som är fint ligger i betraktarens ögon. Om den irriterar dig så hade jag beskurit den rejält men annars så hade jag nog bara ansat den lite lätt och försökt samplantera med något mer iögonfallande.

Vanja sa...

Jag håller med Anna Vattenkanna, jag tycker att den är jättefin? Beskärning då och då skulle säkert kunna få fason på formen och så blir den väl kanske tätare när den vuxit till sig lite. Blommor och bär får man nog igen så småningom, men kanske inte det första året. Tänk jag som klippte i vårt krikonträd, något som man tydligen inte alls ska göra, fick jag reda på sedan. Visst, trädet blev hyfsat snyggt, men krikon kan jag titta i stjärnorna efter ett tag framöver :/

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Tycker också den är urfin i sin buskform. Och tillsammans med astrarna och nävorna är den en primadonna. Men Annas förslag att ge den en rönnkompis lät strålande tycker jag.
Kramar!

Anna-Maria sa...

Jag har två pärlrönnar som träd, (ympade på oxel tror jag) och pärlrönnen är ju lite speciell på det sättet att den har ganska snäva grenvinklar så det kan vara lite tricky att få till den. Men om du stör dig på den, flytta på den och kanske trivs den bättre på annan plats? För så där ser den ut. Beskär den till våren om du ska och jag tycker att det är så fint hos dig, skaffa ngt annat blickfång!Kram.

Lyckans lilla hus sa...

Om du stör dig så skulle jag ta beskära (gallra) lite i taget, varje år till du ser hur den artar sig. Att komplettera med något annat i blickfånget är ju inte heller fel, så de kan "lyfta" varandra ;). Man får prova sig fram och exprimentera ibland. KRAM Marie

Med fingrarna i (j)orden sa...

Jag tycker som många andra att det hängande växtsättet är snyggt, men jag kan förstå att du irriterar dig på asymetrin. Beskärning sker vid behov under vårvintern (Allt om beskärning i min nya bok "Beskära träd och buskar" som kommer i mars.)
Eva

Mina Gröna Tankar sa...

Sätt något käckt bredvid som pekar åt höger och vips! Så uttänkt! :))))

Bettina Bäck sa...

Råd från lilla drastiska jag: gräv upp den och ge bort till någon som gillar formen (JAG!).
Köp en pärlrönn i trädform och känn dig nöjd, det blir sällan kul om man går och retar sig på något i trädgården. Sedan spelar det ingen roll vad andra tycker. Det är ju din trädgård ;-)

Annika Christensen sa...

Hej!
Jag hade taget bort den och satt dit en uppstammad istället. Jag hade en uppstammad men se den knäckte vår lilla söta hund. Isa heter hon och väger 82 kg. Även om hon tassar försiktigt så händer både det ena och det andra.
Älskar de vita bären och färgen på bladverket.

All gott och stor kram
Annika

Lotta sa...

Jag gillar den skarpt! Men om du tar din buske och placerar den uppe på en två meter hög pinne så har du min pärlrönn. Skitful rent ut sagt!! Men sen jag satte en båge bredvid så grenarna hänger och vilar på den så blev det lite bättre... man kan nästan tro att jag bundit dit grenarna med flit. Annars hade jag testat med beskärning.
Kram

Cattis och Eiras trädgårdsdesign sa...

Ååååhhh, vad fin den är! Tycker som Anna att det hade varit snyggt att behålla den där den är, som den är, men satt ett nytt träd bakom som blir det stora blickfånget!
MEN, livet är för kort för att gå och reta sig på något i trädgården, så om du verkligen stör dig på den, flytta den och plantera ett nytt uppstammat istället ;-)
Lycka till, Eira

helenas trädgård sa...

Hej.
Har just hittat till din blogg o gillar det jag ser :).
När det gäller din pärl lönn,skulle jag satsa på att få den mer buskaktig,men lite försiktigt. Ta några grenar om året,det brukar löna sej i längden att vänta o se hur växten vill ha det.
Lyck till!
/Helena

Anonym sa...

Hej,

Hur gick det med din pärlrönn?
Den liknar min och jag vill inte ha den så! Mycket nyfiken om du beskar den på något sätt eller......
Vore uppskattat �� om du vill dela med dig nu såhär ca 5 år senare.

�� Hälsningar LenaMaria