onsdag 26 september 2018

Vinterförvaring, pelargonsticklingar & diska krukor!Den stora flytta in på glasverandan cirkusen har börjat. Auriklerna & tomatsticklingar var först in. Sen pelargonsticklingar & cameliorna. Alla ska de tillbringa vintern här. Det är svalt, ljust & det funkar bra.Har nu tagit sticklingar av mina stora exemplar av pelargonen 'Australe'. Som jag tidigare berättat har de flesta av mina pelargoner fått rotlöss. Så jag har tagit sticklingar av alla oavsett om de är drabbade eller ej så väljer jag att förnya alla för säkerhetsskull!
Så oxå dessa fina favoriter som doftar som tuggummit 'Jenka' som jag gillade som barn.De är mer som vedartade. Men det funkar att ta sticklingar precis som med vanliga. Klipper av så många skott jag vill ha. Tar bort bladen de risiga alltså & skär med vass kniv rakt av.Sådär så har jag ett fint exemplar. Använder såjord. Och krukan har legat i blöt innan så jorden inte torkar ut för fort.
Tömde så ur alla pelargonkrukor idag i en skottkärra. Kändes förvånandsvärt bra att slänga ALLA det hade jag inte trott men var väl förberedd. Har ju tänkt på det under sommaren. Det var många gamla godingar som blir till kompost. Hoppas jag nu är av med rotlössen. Alla aurikler är ju oxå utplanterade & inne på glasverandan står nu bara de nya frösådderna.Många krukor behöver du diskas ur ordentligt! Jag la dem i blöt. Förra året ropade vi ju in denna diskho på nätauktion. Perfekt att nu fylla upp med vatten. Låta dem stå i blöt & sen diska med såpa.
Dirren är skeptisk vad ska nu den där matten hitta på fniss Slangen är ju framme & då vill han alltid dricka ur den.Men OK man kan dricka lite som läcker ur mums det är så gott med skitigt vatten 😋Jag är så nöjd med detta auktionsfynd! Så bra att ha!Det är en kran under som man bara vrider på så rinner vattnet ut sen. Jag brukar ställa den vid något träd eller buske som behöver vatten.
Dirren är inte helt nöjd över att inte nå upp till detta goda lortvatten alltså så synd ha ha 😅
TACK för att du kika in. KRAM från mig!

1 kommentar:

Meta sa...

Hade tänkt ta sticklingar av mina pelargoner med men har inte gjort det på hösten förut. Kan de stå svalt under vintern som de stora gör eller måste jag ha dom inne????? det blir oftast att jag tar sticklingar när jag planterar om dom i vår men nu är de så stora så jag måste klippa ner en hel del för att få plats med dom.
En sån balja hade vi vid vårt hus det var toppen. Nu sitter den på väggen här ytan är ju inte så stor på tomten så det gäller att placera rätt.
Ha det gott
Kram Meta