fredag 7 september 2018

Sticklingar av tomater



Vi testar nått nytt detta år. 
När det var dags att stoppa tomaterna på höjden så tog vi sticklingar av de vi tycker är godast.

Det är 5 sorter som är extra goda. Jag ställde dem i vatten inne på glasverandan. Då hinner de vänja sig vid inneluften. Här är det svalt sen men ute blir det snart kallt & då är det stor skillnad mellan inne & ute temperaturen. Därför tänkte jag att det var bäst att ställa dem härinne på en gång.



Rötterna kom efter nån vecka 🌱 Nu ska de planteras i krukor & stå härinne tills i vår. Får se hur det går. Kan vara kul att testa iaf. Om vi lyckas så har vi ju plantor långt innan vi ens skulle så vanligtvis. Kanske man får klippa dem om de växer ja vi har ingen aning eftersom det är första gången vi testar.



Här är våra favoriter! `Cacao` är god att äta men oxå bra i tomatsalladen vi brukar göra 
med god olivolja, vinäger, citron, salt, svartpeppar & färsk basilika. Den äter vi som tillbehör till grillat eller bara den med bröd som doppas i spadet som blir & så goda ostar till 😋 Den har jag sått själv.

Den gröna `Green Envy` har vi fått av svärmor som driver upp massor av olika tomatsorter. Den är god i sallader eller bara att stoppa direkt i munnen.
Så har vi de på gula fatet. Det är 3 st. olika namnlösa från svärmor som är jättegoda att bara äta eller slänga i sallad de med. 
Det blir nästa års sorter vi vill ha + nån mer sort för att det är kul varje år med nån ny variant 🍅
Om någon testat detta med tomatsticklingar så vore det kul att få lite tips om hur ni gjort & lyckats 🌱
TACK för att du kika in. KRAM från mig!

5 kommentarer:

Villrose sa...

Alltid interessant å høre om favorittomater!
Følger gjerne med for å se hvordan det går med eksperimentet. De må vel ha ekstra lys for å trives?

Jannibele sa...

Så smart å ta stiklinger av tomater. God utnyttelse. Det har jeg aldri prøvd før. Artig at de dannet røtter så fort. Blir spennende å se hvordan det går med de. Lykke til.
Jannicke

Rost och rädisor sa...

Jag tar bara sticklingar av fönstertomater som jag odlar inomhus året runt plus F1 hybrider som inte går att föröka på annat sätt. Annars är det enklare att föröka med frö. Antagligen kommer du att få toppa dina sticklingar även om de får belysning. Stor risk att de blir rangliga tyvärr.

Anonym sa...

Ett tips ang rotlöss .
Ta bort all jord från plantan . Doppa i flytande myrr - jag tog myrr i pulverform blandat i vatten . Lät växten torka upp . Nu en ny ` doppomgång`
Plantera . Rotlössen försvann .
Lycka till


Anonym sa...

Ett tips ang rotlöss .
Ta bort all jord från plantan . Doppa i flytande myrr - jag tog myrr i pulverform blandat i vatten . Lät växten torka upp . Nu en ny ` doppomgång`
Plantera . Rotlössen försvann .
Lycka till