fredag 11 augusti 2017

Ormbunkar

Jag har verkligen fastnat i ett nytt 'växtträsk' om man så säger ? Ormbunkar säger jag sådär lite 'slarvigt' om dem alla men det är bräken, jon, adiantum kanske finns det fler. Jag är ingen som helst expert på 'ormbunkar'. Inte på nått annat heller för den delen?  men gillar dem skarpt.
Jag har vanliga strutbräken från skogen både planterat & i storbalja. I år har jag köpt en del nya 'ormbunkar' Här är några av dem.

Athyrium vidalii Pagodbräken

Senast i förrgår köpte jag 3 st. stora exemplar på ?  Tant Grön i Vintrosa ?  Det är ett ställe jag verkligen vill rekommendera för utflykter. Det är så fint & mysigt där. Väldigt bra priser på perenner har de oxå. Gofika finns det med såklart & fina saker, kläder & skor. Mitt som i en fårhage ?  ligger det allt är grönt åk dit så förstår ni vad jag menar 
Man kan sitta ute eller inne. En mindre lekplats för barn finns & jag skulle säga att hela stället är barnvänligt. Kan inte annat än lovorda detta ställe faktist! Just nu har de en tomatutställning oxå mycket trevligt att kika på.
Men nu åter till mitt ormbunksträsk ha ha ?  Pagodbräken ska trivas i sol till halvskugga i humusrik jord. Jag testar att sätta dem i en plantering med e.m sol några timmar.


Det är lätt att tycka ormbunke som ormbunke men de är så olika i blad & stjälkar.


Denna 'must have' blodbräken har jag planterat om i större kruka med surjord. Kanske kommer den få en plats någonstans eller så får den glädja mig i bodegan.


Dryopteris erythrosora Blodbräken får kopparfärgade blad.


Dryopteris filix-mas 'Linearis Polydactylon' ser nästan lite 'tujaaktig' ut i bladen.


Blir ca. 80 cm hög & trivs bäst i halvskugga. Den sitter nu i ljus skugga på baksidan mot huset i ett woodland. Det gäller att komma ihåg att vattna det som är nyplanterat med det är jag riktigt bra på faktist.
TACK för att du kikade in. KRAM från mig!

Inga kommentarer: