söndag 19 juni 2016

Rose o Grady

Jag har samlat på clematis förut det var en av de växter jag började samla på. Jag hade många .... säger inte hur många fniss. Så har jag frösått oxå. Alla frösådda clematis blir inte fina långt därifrån. De ser inte alltid ut som urmodern vare sig i utseendet eller färgen. Ofta blir de en blek kopia. Det är spännande att se hur de blir det tar ju ett par år innan de blommar.
Min erfarenhet är att de första året gror & växer upp nån decimeter eller två. Året efter kan de blomma. Jag har dem kvar i krukorna för jag vill se vad det blir av de små innan de planteras. Jag sår på hösten när fröna är så färska som möjligt men det går bra på våren oxå såklart.
SONY DSC
Den här vart dock jättefin! Rose O Grady heter den som jag samlat frön ifrån. Jag tycker den här vart finare än orginalet på nästa bild.
DSCN5101-001
Clematis Macropetala kronclematis 'Rose O' Grady'  Bilderna är inte tagna vid samma tillfälle så ljuset skiljer dem åt & färgerna oxå. Det beror på att frösådden sitter i skuggan. Annars är dessa rätt lika i färgen. Men frösådden är mer sirlig tycker mycket om den.
Till hösten kan jag visa hur jag brukar göra vid sådd av clematis. Det är ett tag kvar tills dess som tur är.
TACK för att du kikade in till mig en stund. Lämna gärna en hälsning det blir jag glad för.