torsdag 2 juni 2016

Pionernas tid.

Det är juni & vårlunden har intagit en ny skepnad. Anemonernunneörtlunddockan & vårlök har blommat över. Nu är det en sommarlund & pionernas tid har börjat. Först ut är...
Buskpionen Paeonia Suffructicosa

SONY DSC

En pion som sakta med säkert år efter år får fler & fler blommor. Den är tacksam & lättskött. Att tänka på vid plantering är att den ska sättas lite djupare än andra örtartade pioner. I god väldränerad trädgårdsjord. Kanske inte på den soligaste platsen direkt där vårsolen är som starkast. Lite skyddat då knopparna kan får frostskador. Vattna de första åren som med allt annat nyplanterat.
Jag satte min i vårlunden där jag har skyddande trädkronor. Den starka förrädiska vårsolen silas genom trädkronor av aplar & prydnadskörsbäret 'Accolade'. Buskpionen är vedartad & behöver bara 'putsas' lite lätt med sekatören om våren.
SONY DSC
Jag måste säga att jag gillar dem bäst i knoppstadiet ...
SONY DSC
Och när de håller på att öppna sig. Sen blir de lite väl 'svulstiga'. Den finns i fler färger med de mest fantastiska sortnamn. Vad sägs om: Black Panther, Shu Sha Lei & Huang Hua Kui!
Nu under några dagar slår de ut en efter en pionerna i min trädgård & jag fotograferar dem en efter en så bjuder jag på fler pionbilder från sommarlunden så småningom.
TACK för att du kikade in till mig. Lämna gärna en hälsning det blir jag glad för.