fredag 7 februari 2020

Utlottning av boken ´Bokashi - för en bättre jord`skriven av Peter Streijffert


Jag har fått möjlighet att lotta ut hela 5 st. exemplar av boken 
´Bokashi för en bättre jord´skriven av Peter Streijffert 
Foto: Lars Hallström

Det är en lättillgänglig, positiv & enkel bok att förstå i ett trevligt tilltalande format!


Odlingsprofilen  Peter Streijffert är aktuell med boken 
´Bokashi- för en bättre jord´
I den går han igenom hur du gör för att komma igång med din egen bokashi.

Bokashi är det nya smarta, smarta sättet att ta hand om matavfall. 
Det funkar lika bra om du bor i stan som ute på landet. 


Det enda som behövs är 2 hinkar som placeras under diskbänken & bokashiströ eller spray, för att snabbt låta mikroorganismerna jobba & ta hand om allt organiskt avfall. Om du dessutom tillsätter biokol i hinken ja då blir processen luktfri & redan efter några veckor kan du gräva ner det & det blir till näringsrik fin jord.

Genom bokashi binder du koldioxiden, kretsloppet sluts  & du får en bättre jord.

Bokashi är en mycket komposterings metod, framför allt för den som odlar. De speciella bakterierna & svamparna skyndar på bokashins nedbrytningsprocessen. Konceptet heter EM, som står för Effektiva Mikroorganismer. Det går mycket  bra att kompostera kött & andra animaliska rester, ja nästan allt organiskt. Processen går betydligt fortare än med vanlig kompost som är en slags förruttnelseprocess, medans bokashi är en jäsning. Man kan beskriva det som ett slags ensilage, med ett så lågt ph-värde att insekter & andra skadedjur inte trivs i miljön. Avfallet konserveras.
Till jord blir det först sen när det kommer ner i jorden.Vill du delta i utlottningen av en bok skriv då i en kommentar nedan 
en motivering till varför just du ska vinna?!
De 5 lyckliga vinnarna presenteras på bloggen & Instagram
  Fredagen den 14 Februari!
Du kan även delta via min Instagram 


Nyfiken på vem Peter Streijffert är?
Läs mer här:
Peter Streijffert är odlaren, författaren & kocken som älskar att upptäcka smaker & se hur de passar bäst ihop. Han är en miljökämpe som själv odlar det mesta av sin egen mat & gärna berättar om sina knep. Föreläsningar om ekologisk odling eller mat & vinprovning sker alltid med ett gott humör. Och en ukulele nära till hands. Peter kommer ursprungligen från Umeå & har cykel som sitt främsta transportmedel, även när det ska fraktas jord & plantor. 
Läs vidare på hans webb: Smakbalans

10 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Åhh kul med en utlottning! Jag är med och min motivering är att mitt trädgårdsland är helt "dött" jordmässigt...gammal, kalkrik och mager ölandsjord som behöver en dos kärlek, omsorg och framförallt näring! Boken om Bokashi är varmt välkommen här :)
KRAM från Titti

Maribel sa...

Hej Helena!
Deltar gärna i utlottningen. Skulle ge boken till min dotter som har provat med bokashi och inte riktigt fått till det.
Trevlig helg /Marika

Isas Trädgård sa...

Hej Helena !

Den här boken ligger verkligen i tiden - nu vill man göra allt man kan för att bidra till klimatet. Är väldigt nyfiken på den här metoden och min jord skulle bli överlycklig över lite kärlek i form av bokashi.
Deltar gärna i utlottningen !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Anonym sa...

Hej!
Deltar gärna i utlottningen🤗 Har varit nyfiken på det ett tag nu men inte riktigt kommit till skott...
Lite inspiration i form av en fin bok är nog precis vad som behövs. Tror mina trädgårdsland och blomsterrabatter kommer bli överlyckliga ❤️

Carina sa...

Bokashi är en jättebra metod och jag har alltid fått bättre och friskare växter där jag odlar. Så det är bara att testa tänker jag.

Kram, Carina

Ätliga trädgården sa...

Klart jag vill vara med i utlottningen. Att tillsätta biokol låter nytt och intressant.
Allt gott
/Anette

Lykkelig i hagen sa...

Hei, Helena. Denne boken kunne jeg virkelig tenke meg! Jeg begynte med bokashi i sommer, men føler jeg trenger noen tips for å komme videre med dette. Jeg blandet bokashi i noen potter i drivhuset, men det er mange tegntil mus i disse, så her trenger jeg noen gode råd. Ha en fin helg. Hilsen Anne-Kristen

Villa Ryttarängen sa...

Åhh hörde nyligen om detta på tv. Jag är gärna med om utlottning. Vi komposterar allt vi kan, men ett nytt sätt är ju aldrig fel. Vi odlar också så mycket grönsaker vi bara kan.Roligt med utlottningar också. Kraaam Pia

Lotta sa...

Bokashi har jag sysslat med i några år och är helt frälst, men däremot kan jag inte övertyga sonen om hur förträffligt det är och en bok hade varit en perfekt gåva till den nyväckte trädgårdsentusiasten. Jag är gärna med i utlottningen.
Trevlig helg /Lotta

mjstar sa...

Att odla maten man ska äta är sååå viktigt. Tänk alla trädgårdar man ser utan köksland. Nu har dottern m sambo som är veganer köpt hus och ska odla sin mat precis som jag och min man gör. Har tänkt länge på att prova Bokashi och med boken i vår hand kan vi äntligen komma igång. Så ja, jag skulle bli jätteglad för den!
Mvh/marie