tisdag 24 oktober 2017

Stumpery in the making.

Nu har jag påbörjat ett så kallat stumpery. Har ju 'snöat' in på ormbunkar & har länge funderat på ett ställe för lite surjordsväxter, stubbar & sten. Har väl inte känt att nån sån lämplig plats har funnits. För några åt sedan planterade vi en buskformad magnolia 'Butterflies' här nere i gruset vid en stig som leder upp i trädgården längs med flera schersminer. Så satte jag nån ormbunke & jätterams som sällskap till den. La dit en rot. Så var det inget mer med det.
I våras hade en vän gjort sig ett stumpery. Och då väcktes tanken åter. Jag ville verkligen ha ett eget. Några stubbar som man släpar hem från skogen hur svårt kan det va' tänkte jag 🙄 
Ett 'stumpery' gör man med delar av döda träd, hela stubbar, stockar. Typiska växter är ormbunkar, mossa, lav & det får gärna växa på dem.

Magnolian sitter till höger om stubben. Tyvärr torka en gren in på den i somras så den är nu ganska liten men vid liv.

Här kring magnolian skulle det kunna bli ett litet stumpery kom jag på Vad roligt!!! Supertaggad på det nudårrå 😆


Istället för att köpa hem torvblock kom jag på att alla lådor & baljor med rotklumpar efter året odlingssäsong. De skulle kunna användas som en nivåhöjare & jordstop. Här längs med staketet dumpade jag dem.

Det blir bra. För om jag bara skulle hälla jord här så skulle det rinna iväg med tiden. Men dessa rotklumpar sätter stop för det.


Ytan är inte stor men med miljön runt omkring så kommer det bli bra ändå tror jag. De stora stenarna & slänten med stigen upp till vänster tex.


En bronsrodgersia & ett gäng frösådda julrosor hade jag ståendes.


All jord som ska ur krukor häller jag nu runt omkring här. Hittills är 3 strutbräcken, jätterams, bronsrodgerasia & massor av julrosor planterade. Så får jag fundera under vintern om det får räcka så eller om nått mer ska till. Får ju tänka på att magnolian kommer ta plats med tiden oxå.
Vi har även startat upp 2st. slutna surjordskomposter i dagarna. Vi har mycket eklöv som vi vill ta rätt på. Den jorden kommer ju väl till pass här så småningom 🌿 
Måste försöka få hem en passande stubbe oxå det blir nog det svåraste...
Här kan du kika på lite bilder på ->  Stumpery
TACK för att du titta in. KRAM från mig!

Inga kommentarer: