tisdag 25 juli 2017

Buskhallon 'Ruby' i zinkbalja

Vi har i många år haft hallonland. Flera långa rader. Både gula & röda. Just hallon är en av mina starkaste barndomsminnen. Jag bodde ofta hos min mormor ute på hennes soldattorp om sommaren. Och hallon fanns det massor av. Ett stort land med många plantor som en skog minns jag. Det gick att gömma sig där. Hallonen var stora & goda! På kvällarna fick jag ofta hallon med mjölk. Jag älskar det!
För en del år sedan började det bli väldigt dåligt med hallon här i trädgården. Vi läste på om gödsling men vi hade gjort rätt under alla år & vattnat har vi med. Täckt med halm runt dem. Hallonen blev små & få .... plantorna 'krympte'. Innan hade vi så höga att de fick toppas varje år.
Så hörde vi på radion om att hallon kan drabbas av nått som heter pygmésjuka. På beskrivningen förstod vi att det var vad de drabbats av. De skulle nu bort! Att sätta nya ville vi inte då vi hört oss för & fler i området där vi bor berättade att deras hallon oxå börjat bli så dåliga.


Så i höstas köpte jag ett buskhallon som heter 'Ruby Beauty'. Det är en låg kompakt buske som blir nån meter hög. Det sattes i en zinkbalja som först fylldes med kompost i botten & så vanlig plantjord. Såklart gjorde vi hål i botten på baljan.
Ingen täckning fick den över vintern. Den stod där den stod. Och i våras vaknade den till. Inte en enda gren hade frusit! Vi bor i zon. 3.
Den är taggfri & sköts som vanliga hallon dvs. man klipper efter skörden bort de grenar som burit skörd. Såklart behöver den inte alls växa i kruka utan på friland går ju bra såklart. Skönt att slippa alla skott som drar iväg eller hur?! Gödsla kan man göra när den blommar. Jag använde flytande Biobact. Jag måste säga att jag tycker det är himla smidigt att ha den i en stor balja så enkelt att vattna då.


Nu kan vi skörda hallon igen busken ger massor av bär! Varje gång någon är här måste de bara följa med bort till växthuset & titta på den fina busken som jag är så glad för. Nu har vi ätit massor en lång tid stoppat direkt i munnen.


Men idag plockade jag för att äta med mjölk. Så som mormor & jag gjorde. Det är härliga minnen & jag tänkte på mormor när jag stoppade första skeden med hallon & mjölk i munnen & tänkte: nu du mormor skulle du varit med?
TACK för att du kikade in. KRAM från mig!