lördag 4 augusti 2018

LOT and B&B goes to Dalarna!

Vi `han den ende` & jag har varit på resande fot i dagarna 3.
🌻🌻🌻Här kommer del 1 av 3 🌻🌻🌻
Vi är ett gäng på 4 damer som kallar sig LOT Ladies On Tour. Vår klädkod är hatt 👒 
Vi brukar åka på dagsutflykter till trädgårdar, plantskolor mm. Nu skulle vi för första gången ut & resa tillsammans. Våra respektive skulle med hade vi bestämt när vi planerade resan i våras.


Jag & `han den ende` ❤️ när vi förväntansfulla stod & väntade på att bli upphämtade.


Vår mini buss 🚎 hade en skylt så alla skulle se vilka som var på resande fot 😉


Denna gång var alltså våra B & B med dvs. Bär & Betala 😝 Resplanen fick vi i handen vid påstigningen.


Dagens första stop var Hildasholm det har jag velat besöka sen jag började bli trädgårdsintresserad. Så det är många års väntan som nu var över när vi anlände. B & B har oxå hatt vi märkte redan på detta första stop av vi väckte uppmärksamhet med våra hattar. Det är klart hur ofta ser man ett sällskap på 8 personer komma strosande i hatt fniss
Hildasholms trädgårdar är skapade av Hilda Munthe. Efter det att huset var klart började hon med trädgårdarna. Hennes trädgårdsstil inspirerades av trädgårdar hon vuxit upp i & haft i sin närhet som barn i England, Frankrike & Italien.

Vi började med att gå en guidad visning i huset. Det var intressant. Tyvärr fick man inte fotografera därinne. Efter det åkte vi & åt en god lunch på en restaurang vid vattnet för att sedan åka tillbaka & gå på egen hand i trädgården.

Den nedsänkta trädgården

Trädgårdsrummen på Hildasholm är symmetriska i grunden. Men väldigt olika. Det finns inga exklusiva växter alls. Utan helt vanliga växter som är vanliga i trakten. Tex: höstrudbeckia, riddarsporre, pion, daglilja & fingerborgsblommor. Dessa växtval gör att trädgårdens alla rum smälter fint in i naturen runt omkring rummen. För detta är en naturträdgård med med trädgårdsrum.

Påfågelsträdgården/Den gula trädgården

Om sensommaren kallas `Påfågelsträdgården` för den `Den gula trädgården` då höstrudbeckiorna börjat blomma.

LOT Ladies On Tour

Jag, Marie, Marie & Anne

Lusthuset

Har en vacker utsikt över Österviken & byarna på andra sidan vattnet.

Munthes grop

Kallas ravinen mellan Lusthuset & huvudbyggnaden. Där står en ängel under lövade bågar. Här är alla möjliga smådjur begravda tex. ekorrar, igelkottar & fåglar.

Rosenträdgården

I rosenträdgården växte pioner,lavendel mm


Baksidan av huset där har fönstren färg & är fint dekorerade runt om. Övriga sidor av huset har inga färger alls.


Ena kortsidan tyckte jag var så vacker med källaringången med dess smidesräcken vid de båda trapporna.

Medicinalträdgården

Är från 2004 & är alltså ett nytillskott på Hildasholm & inte hennes verk. Men jag tyckte mycket om `muren` av trä.

Fontänträdgården

För att ta sig till Fontänträdgården får man gå på en slingrande stig & genom en ravin. Det slår mig att det måste varit fantastiskt för barnen att växa upp här. Vilket äventyr att springa runt i trädgården på dess slingrande stigar & så spännade med dessa raviner.
Fontänen ger en viss svalka åt platsen som är omgiven av höga träd där solens strålar letar sig igenom. Nöjda med rundvandringen tog vi oss nu en gofika i cafét.
Sedan kände vi oss färdiga med Hildasholm för denna gång. Vi åkte vidare till Japanska parken som ligger nära bara några minuter bort med bil.

Japanska trädgården

Japanska Parken är från 2004. Vi hade våra aningar om att den kanske inte skulle vara så mycket att se såhär mitt i högsommarvärmen. Särskilt denna sommar. Men det var en fin atmosfär på platsen & det var lätt att föreställa sig den om våren med alla körsbären i blom 🌸
Nu hägrade ett annat ställe som vi sett på vägen nämligen en antik & loppis 🤪

BKs Gammalt & Nytt

Vilket ställe alltså. Så mycket att titta på. Jag hittade konstigt nog inget där helt obegripligt när jag tänker efter....
Nu åkte vi till hotellet för att checka in & sedan äta en god middag på stan i Borlänge där vi hade vår utgångspunkt.


Så avslutar jag första resdagens inlägg med en bild på LOT & B&B 😎 Ett härligt glatt gäng 😃
TACK för att du kika in. KRAM från mig!

Inga kommentarer: